• Bak kulissene på VSS5 Vertical Split System

 • Norsk design og norsk produksjon

  Med den kvalitet og perfeksjon det medfører. Her finnes ingen lettvinte løsninger som gir avvik, feilmarginer og omtrentligheter. Det er solid fagarbeid tvers igjennom. Et teknologisk mesterverk. Ingen kasse som gir kompresjoner, stående bølger eller faseulikheter. Dipoldesignet gir en sylskarp impulsrespons over hele frekvensspekteret. Magnetostat-elementene i øverste del av dipolen gir en åpen, transparent og nær lydopplevelse. 

  Forsman VSS5 vil yte enhver innspilling rettferdighet med en detaljrikdom man sjelden opplever. Dipolhøyttaleren spiller med rommets naturlige akustikk uten å tilføre egne resonanser eller farger.  Delingen mellom elementene er faseren og klar. Spaltens organiske form modellerer et naturtro lydbilde over hele det hørbare frekvensområdet. Uten kantresonanser og stående bølger. VSS5 passer særdeles godt til å gjengi komplekse lydbilder i store rom.

  VSS5

  VSS Akustisk baffel-ekvivalent

  For at en dipol skal kunne spille bra er det nødvendig med en viss utstrekning på baffelen, eller senterplaten, som den også kalles. Den ideelle fasongen på en dipolbaffel er en ellipse.Ved å folde to ellipser til en sylinder oppnås design av ypperste klasse samtidig som optimal akustikk er mer enn ivaretatt.

  Ideelt sett skulle en høyttaler ha samme akustiske utstrekning som det en mikrofon har. Det er ikke mulig rent fysisk, så få andre enn Forsman har jobbet med dette. Det er en enorm gevinst i å redusere horisontal utstrekning på elementer. Stereoperspektivet blir mer detaljert, møblering er enklere, og pin-point presisjonene øker dramatisk. Det er den effekten som gjør det mulig å peke på nøyaktig hvor musikerne står i rommet. Da «forsvinner» høyttalerne i lydbildet og bare musikken er tilstede i rommet. Det er dette som er «å høre på utsiden av boksen».

  Når man måler avstanden fra et hvilket som helst punkt på en av høyttalermembranene og til samme punkt på baksiden, får vi den akustiske membranutstrekningen. På Forsmans VSS-høyttalere er den akustiske horisontale utstrekningen mindre enn 30 mm! Dette betyr at alle grunntoner kommer fra samme sted - man tror man er på konsert.

  Magnetostatic Tweeter

  Magnetostat diskant

  Vi skal ikke røpe alle hemmeligheter, men på lik linje med magnetostatelementet i mellomtonen, leverer magnetostat-diskanten en ultraren gjengivelse. Den krystallklare, men allikevel naturtro gjengivelsen, topper lydbildet og etterlater den samme følelsen som når man har vært på en riktig god konsert som har levert over forventning. Man vil bare høre mer.

  VSS

  Turbulens og kantresonanser

  Akkurat i kanten av den vertikal splitten har fasongen en spiss vinkel. Dette står i motsetning til en kasse hvor den rette vinkelen i beste fall har blitt avrundet. Når lyden skyes ut gjennom Forsman Vertical Split, vil lufttrykket dra med seg luft fra utsiden av høyttaleren. Disse to luftstrømmene møtes i den spisse overgangen og smelter sammen omtrent som når luften slipper kanten av en flyvinge. Det blir ingen turbulens med støy og pustelyder. Det samme skjer når membranen trekker seg tilbake. Luften splittes på den skarpe kanten og deler seg uten turbulens og ulyd.

  Stationary cone

  Faseplugg

  Alle elementene har en faseplugg i senter som sitter fast i drivverket til høyttaleren. Denne fasepluggen eliminerer lufttransport fra senter av høyttaleren gjennom magneten. Dette fjerner årsaken til pustelyder man kan få i tradisjonelle elementer når lyden presses gjennom et senterhull på magneten og blåses ut som i en bassport. Også her er gevinsten detaljert, klokkeklar og presis gjengivelse helt uten forstyrrende pustelyder. 

  WaveGuide

  WaveGuiding 

  Innsiden av den vertikale splitten på VSS5 er et mesterverk i seg selv. Alle flater er organisk laget for å oppnå maksimal tilpassing av frekvensområdenes spredning. Kurvaturene glatter utstrekningen til høyttalerelementene og gir en sømløs integrering av alle frekvenser. Den resulterende ultrahøyoppløste hastigheten gjennom frekvensspekteret er unik og gir en lytteopplevelse som er uhørt.

 • Lyden av perfeksjon 

  Vi har tatt utgangspunkt i vårt patenterte Vertical Split System og forsket, tegnet og lyttet oss frem til en ny toppmodell som overtar stafettpinnen fra VSS Ultima. Mange nye oppdagelser er videreført i modellene VSS4 og Dsom et resultat av dette arbeidet.

  VSS5 er bygget opp av lameller av heltre i beste møbelkvalitet som limes sammen i et låsende forbant. Dette freses til sin endelige form i en 5 akset datafres og resultatet er en lett og stum konstruksjon.

  Sammenkoblingen av elementene gjøres mot en laserkuttet senterplate i massiv aluminium. Kabinettet blir håndpusset og lakkert 10 strøk med en tokomponent lysekte lakk. 

  Interiørarkitekt og møbeldesigner Anne Cecilie Hopstock står for det visuelle designet. Med sitt tidløse uttrykk er denne høyttaleren enkel å plassere i et hjem. Med både funksjonalitet og utseende på sin side, er den rett og slett en fryd for øyet. 

  Magnet Cap

  Magnetkappe 

  Magneten er beskyttet av en gummikappe som forhindrer luften å "puste" rundt magneten. Den bidrar også med myke avrundede flater og kanter og bidrar til å fjerne de siste rester av eventuelle feilkilder. Her er selv de minste detaljer gjennomtenkt og grundige. 

  Bass woofers

  Bassrekken

  Alle Forsmans høyttalere har flere basselementer. VSS5 3 x 10 tommer, VSS4 3 x 8 tommer, D2-8 2 x 8 tommerog D2-10 2 x 10 tommer. I dagens produkter sitter det elementer som alle er produsert etter Forsmans unike design. Selve produksjonen foregår hos verdenskjente SEAS. Forsman har et godt samarbeid med SEAS og muligheten for å spesialtilpasse på lik linje med in-house produksjon.

  Magnetostatic Midrange

  Magnetostatelement for mellomtone.

  Forsman benytter unike magnetostatelementer. Elementene har stor flate og strekker seg over hele overtoneområdet. Artisters sang gjengis som om tonene kom direkte fra artistens stemmebånd. Akustiske instrumenter gjengis som om instrumentene er tilstede i rommet.

  Steering

  Spider 

  Elementene har en spider (den gule yttermembranen av kevlar) som styrer spolen riktig i forhold til magneten. Dette gjør at elementets hovedmembran beveger seg trygt, fritt og nemsomt i tråd med signalpulsene den skal videreformidle.

  Base

  Delefilteret

  i Forsmans høyttalere er spesialdesignet for Dipole høyttalere. Vi har utviklet en unik ekspertise på delefilterteori rundt dipoler som vi benytter i alle våre høyttalere. Delefiltrene designes slik at sluttresultatet er samsvarende flankestivhet, timing, fase-korrekte overganger og spredningshomogen lydtrykksummasjon. Det siste er svært viktig for lytteopplevelsen - det hjelper jo ikke om elementene er i fase bare på krysspunktet i -6db. De skal også være i fase en oktav over og en oktav under, målt i sann lytterposisjon.

  Alle komponenter måles for å tilfredsstille kravene til linearitet i de frekvensområdene de skal brukes. Impedanstilpasning gjøres for bassrekken med en egenutviklet primærinduktans med tre parallelle ledere. Selve kortet som delefilteret er montert på har dobbel tykkelse og innfestinger plassert der de demper egenresonanser mest.

  Terminaltilkoblingene går rett inn i delefilteret uten ledninger eller andre koblingspunkter imellom.

  Forsman float

  Forsmans høyttalere står solid på egenutviklede føtter. De består av flere deler. Hovedhuset er frest ut av POM i form av en sylinder sammen med stemplet som berører gulvet. Mellom disse to delene er det flere lag med gummiforinger og spesialutviklet materiale som forhindrer overføring av lyd og vibrasjoner.